ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά μας και θα τα τσουγκρίσουμε την ημέρα της Ανάστασης μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”. Η παράδοση θέλει κόκκινα αυγά γιατί το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού αλλά και την χαρά της Ανάστασης. Ας δούμε πώς θα βάψουμε τα αυγά μας, συμβουλές για να μην μας σπάσουν ή να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες. Αλλά και τεχνικές βαψίματος. Υπάρχουν 2 τρόποι βαφής των αυγών. Ο ένας είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βράσουν  πρώτα τα αυγά και μετά να τα βάλουμε στη βαφή. Μπορούμε να τα βάψουμε και με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε σε πάστα είτε σε υγρή μορφή. Προτιμήστε την υγρή γιατί είναι πιο εύκολο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μη σπάσουν κατά το βράσιμο. Είναι προτιμότερο να τα έχουμε εκτός ψυγείου μία μέρα. Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του
  • Τα μουλιάζουμε σε νερό για 1/2 ώρα.
  • Τα πλένουμε καλά με νερό και  ένα  μαλακό σφουγγαράκι για να μην μας κάνει γρατζουνιές στο αυγό.
  • Για το ανακάτεμα των αυγών είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα για να μη μείνουν σημάδια στο τσόφλι τους.
  • Θα πρέπει να μην βάλουμε πολλά μαζί γιατί χτυπιούνται μεταξύ τους και θα σπάσουν.
  • Τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην σπάσουν.
  • Αν τα βάψουμε μαζί με τη βαφή, ακολουθούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται στο φακελάκι της βαφής.
  • Τα βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο να αρχίσει να κοχλάζει και να χτυπιούνται τα αβγά.
  • Αφήνουμε τα αβγά να βράσουν στο καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με καπάκι για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους και 14 λεπτά αν είναι  μεγάλου μεγέθους . Αν δούμε ότι κοχλάζει το νερό αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
  • Όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσει. Μετά τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Βάψιμο με βαφή που δε χρειάζεται να βράσει μαζί με το νερό θα χρειασθούμε:

  • Αυγά
  • Νερό
  • Ξύδι
  • Αλάτι
  • Βαφή
  • λάδι για το γυάλισμα των αυγών
  • Πετσέτα
  • Χαρτί κουζίνας
  • Γάντια
  • Μπολ
  • Τρυπητή κουτάλα

Βάζουμε στη κατσαρόλας όσα αυγά χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό μαζί με το αλάτι και το ξύδι για να μη σπάσουν τα αυγά, που έχουν λεπτό τσόφλι και αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό. Τα αυγά πρέπει να σκεπάζονται καλά από τη βαφή. Τα αφήνουμε να βράσουν σε σβηστή πλέον εστία. Όταν βράσουν τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε πετσέτα  να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν προσθέτουμε τα άλλα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι να βράσουν όλα τα αυγά μας. Αφού βράσουν όλα τα αυγά, διαλύουμε τη βαφή σε χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, που να καλύπτει τα αυγά τα βουτάμε μέσα  με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε 3 λεπτά ή αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα αυγά. Τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κυλάμε για να φύγει το παραπανίσιο χρώμα και για να μην κάνει αποχρωματισμούς που τα ακουμπάμε πάνω στο χαρτί. Τα μεταφέρουμε σε καθαρό χαρτί κουζίνας να κρυώσουν τελείως.  Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο ή υγρό γυαλίσματος. Προτιμήστε ελαιόλαδο.

Το γυάλισμα των αυγών

Αν τα στολίσουμε με στάμπες ή άλλες τεχνικές ή τα ζωγραφίσουμε πρώτα κάνουμε αυτό και μετά τα γυαλίζουμε.

Για να γυαλίσουμε τα αυγά, φοράμε τα γάντια, που υπάρχουν στη συσκευασία της βαφής. Παίρνουμε ένα μαλακό πανί, το βουτάμε σε ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και υγρό γυαλίσματος, αν υπάρχει στη συσκευασία. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε στην παλάμη μας 2 φύλλα χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε να νοτίσει το χαρτί. Αλείφουμε ένα ένα τα αυγά προσέχοντας να καλυφθεί όλη τους η επιφάνεια. Κάθε φορά προσθέτουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε το χαρτί μας να είναι υγρό. Τοποθετούμε τα γυαλισμένα αυγά πάνω σε μία πλαστική αυγοθήκη ή χάρτινη αυγοθήκη ή σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.

Ξέπλυμα κατσαρόλας

Για να καθαρίσουμε την κατσαρόλα μετά το βάψιμο των αυγών την καθαρίζουμε αμέσως ρίχνουμε λευκό ξύδι και σόδα μαγειρικής τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και το χρώμα βγαίνει.

ΒΑΨΙΜΟ ΜΕ ΥΓΡΟ ΧΡΩΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

  • Αυγά βρασμένα
  • Χαρτί κουζίνας
  • Μπολ
  • 1 κουτ. Σούπας ξύδι
  • 1 φλ. Τσαγιού νερό βραστό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής (υγρής μορφής)

Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν. Στρώνουμε χαρτί κουζίνας στο πάγκο ή στο τραπέζι μας. Γεμίζουμε το μπολ με νερό, ξύδι και την χρωστική ουσία( αυτή που κάνει για τρόφιμα). Βάζουμε το αυγό πάνω σε ένα κουτάλι και το βυθίζουμε μέσα στο χρώμα για 5 λεπτά για ποιο ανοιχτό χρώμα για ποιο σκούρο παραπάνω χρόνο θέλει. Τα αφαιρούμε από την βαφή και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν θα είναι έτοιμα τα βάζουμε στα πασχαλινά  καλαθάκια μας ή μέσα σε βάζο.

Για  χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας θέλουμε μισό νερό κρύο και μισό ζεστό και με την οδοντογλυφίδα παίρνουμε λίγη ή πολύ ανάλογα πόσο έντονο θέλουμε το χρώμα και το διαλύουμε στο νερό και 2 κουταλιές σούπας ξύδι.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Κ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ

Να φτιάξουμε σχέδια με χαρτοπετσέτα.

Με ρύζι και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Να φτιάξουμε αυγά κρακελέ (ραγίσματα).

Να τα κάνουμε μωσαϊκό, με χρώματα.

Να τα κάνουμε ομπρέ.

Σχολιάστε