ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Όταν λέμε έκοψε το αυγολέμονο εννοούμε ότι ψήθηκε  το αυγό μέσα στη σούπα και δημιούργησε κομματάκια αυγού που μοιάζουν σαν ψιλοκομμένη ομελέτα. Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε αυγολέμονο αλλά και σάλτσα αυγολέμονο που είναι πιο πηχτό και πως να μην μας κόψει.

Χρειαζόμαστε αυγά και λεμόνι ενώ για να κάνουμε την σάλτσα πιο πηχτή θέλουμε και  κόρν φλάουρ .

Τα αυγά τα βγάζουμε από το ψυγείο για να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος . Το πόσα θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού και από το πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το αυγολέμονο μας.

Το σωστό αυγολέμονο γίνεται μόνο με τους κρόκους όχι με ολόκληρο αυγό.

Το πόσα λεμόνια θα στήψουμε εξαρτάται από το πόσο ξινή ή όχι την επιθυμούμε αλλά και από το πόσο ζουμερά είναι τα λεμόνια που αγοράσαμε. Αρχικά σπάμε τους κρόκους αυγών ή το αυγό αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με ένα πηρούνι ή με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μας ώστε να ανακατευούν καλά. Σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα μας όταν σταματήσει να κοχλάζει πέρνουμε με μια κουτάλα σούπας ή κουτάλα σάλτσας την ζεστή σούπα και αρχίζουμε να τη ρίχνουμε αργά αργά στο σκεύος που έχουμε το μείγμα των αυγών με το χυμό λεμονιού χωρίς να σταματάμε να χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή το πιρούνι μέχρι να ανακατεύουν καλά. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σούπα μας την βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελάχιστα όχι να βράσει για να μην μας κόψει κλείνω το μάτι και αποσύρουμε εκτός φωτιάς. Δεν την κλείνουμε με το καπάκι Με αυτό το τρόπο δεν κόβει το αυγολέμονο μας.

Καλό είναι να σουρώσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή υφή.Αν το φαγητό δεν είναι σούπα είναι καλύτερο να σουρώσουμε πρώτα τον ζωμό, μετά να κάνουμε το αυγολέμονο και να πήξουμε τον ζωμό και στο τέλος να τα ενώσουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ η διαδικασία είναι βάζουμε το χυμό λεμόνι μαζί με το κορν φλάουρ να διαλυθεί αν βάλουμε λίγο λεμόνι και πιο πολύ κορν φλάουρ βάζουμε ελάχιστό νερό αφού διαλυθεί καλά βάζουμε τους κρόκους αυγών ή τα αυγά ανακατεύουμε καλά η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια που γράφω παραπάνω.

Σε κάποιους τους αρέσει να χτυπάνε ξεχωριστά το ασπράδι από τον κρόκο και να τον αναμειγνύουν στο τέλος όμως αυτό δημιουργεί ένα άσπρο αφρό στο φαγητό μας και επειδή το φαγητό μας δεν βράζει αφήνει την μυρωδιά του αυγού στο φαγητό.

Σχολιάστε