ΣΠΑΓΓΕΤΙ aglio e olio (ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΑΔΙ)

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΣΚΟΡΔΟ ΛΑΔΙ

Με 10 λεπτά προετοιμασία και 20 λεπτά χρόνος μαγειρέματος , συνολικά 35 λεπτά θα έχουμε μαγειρέψει Σπαγγέτι aglio e olio (σκόδο και λάδι)  ένα ακόμα από τα πιο απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, φτιαγμένο με ελάχιστα υλικά: σπαγγέτι ή σπαγγετίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο.

Σε όλη την  Ιταλία  μαγειρεύεται με παραλλαγές και προσθήκη κι άλλων υλικών για περισσότερη γεύση:

  • στο Μιλάνο προσθέτουν ψίχουλα ψωμιού, να σωταριστούν μαζί με το σκόρδο και το τσίλι
  • στη Νάπολη προσθέτουν κάπαρη και τοματάκια
  • στη Σικελία προσθέτουν αντζούγες
  • στη Γένοβα προσθέτουν ξύσμα λεμονιού και βασιλικό, πριν το τελικό ανακάτεμα των υλικών

Ο μαϊντανός προστίθεται στο τέλος για το χρώμα και τη φρεσκάδα ενώ η παρμεζάνα -και γενικότερα το τριμμένο τυρί- δεν συνηθίζεται σ’αυτό το πιάτο.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για να είναι νόστιμα από μόνα τους. Ανά 1 λίτρο νερό 7 με 10γρ.αλάτι.
  • Το σκόρδο κόβεται σε λεπτές φετούλες και σωτάρεται ελαφρά, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει.
  • Όπως κάνουμε σε όλες τις σάλτσες μας πάντα κρατάμε το νερό από αυτό που βράσανε τα μακαρόνια μας για να τα προσθέτουμε στις σάλτσες μας. Ετσι και εδώ κρατάμε 1 με 2 κούπες για να δημιουργηθεί μια σάλτσα που θα μεταφέρει τις γεύσεις πάνω στα μακαρόνια.
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανα 100γρ άβραστα σπαγγέτι είναι αρκετά.
  • Βγάζουμε τα σπαγγέτι από το νερό 2 λεπτά πριν το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους. Όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι και το νερό από την κατσαρόλα, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται.
  • Στις απλές συνταγές διαλέξτε καλά υλικά. Διαλέξτε καλή πάστα,καλό ελαιόλαδο.

ΥΛΙΚΑ

500γρ σπαγγέτι

6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια

8 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

Παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό να βράσει (σκεπασμένη για να βράσει γρηγορότερα).

Όταν βράσει προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε τα σπαγγέτι.

Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν.

Βάζουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι για να χωρέσει αργότερα τα βρασμένα σπαγγέτι.

Πλένουμε και κόβουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα προσθέτουμε στο λάδι τα σωτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.

Τα αποσύρουμε από την φωτιά, κλείνουμε το μάτι και περιμένουμε μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια όχι al dente γιατί θα μαγειρευτούν μέσα στην σάλτσα.

Όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια μας τα βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά. Βάζουμε 1 κούπα νερό του βρασίματος από τα μακαρόνια μέσα στο μείγμα λάδι-σκόρδο και τα σπαγγέτι με τη βοήθεια λαβίδας ή πιρούνας μαζί με το υπόλοιπο λάδι σε χαμηλή φωτιά τα ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και να μεταφερθούν όλες οι γεύσεις.

Στο τηγάνι δεν έχει μείνει καθόλου νερό ή λίγο βάζουμε το τυρί να λιώσει και το μαϊντανό .

Σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτουμε περισσότερο τυρί και μαύρο πιπέρι αν θέλουμε.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ&ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορούμε μα μην βάλουμε τυρί στο τηγάνι και να βάλουμε όταν θα σερβίρουμε.

Μπορούμε να βάλουμε ξύσμα 1 λεμονιού.

Μπορούμε να βάλουμε πάστα αντζούγιας.

Μπορούμε να βάλουμε ψίχουλα ψωμιού

ΥΛΙΚΑ&ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1ΤΡΟΠΟΣ

Τρίβουμε 5 κουτ. Σούπας μπαγιάτικο ψωμί μιας ημέρας, μπορούμε να βάλουμε και ψωμί του τοστ, στο multi και τα προσθέτουμε στο τηγάνι να σωταριστούν μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά τα προσθέτουμε πριν το τελικό ανακάτεμα με τα υπόλοιπα υλικά.

2ΤΡΟΠΟΣ

Τρίβουμε 5 κουτ. Σούπας μπαγιάτικο ψωμί μιας ημέρας, μπορούμε να βάλουμε και ψωμί του τοστ, στο multi τα βάζουμε μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο να σωταριστούν, Συνεχίζουμε την εκτέλεση όπως γράφω παραπάνω στην συνταγή

Σχολιάστε