ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΜΕΜΟΝΟ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Μια κλασική παραδοσιακή συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ή 3 κουτ. σούπας ξερό
  • Αλάτι(βάζουμε στο κιμά και στην σούπα)
  • Πιπέρι
  • χυμός 1/2 λεμόνι(προαιρετικό)

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε ολα τα υλικά μας μαζί με 1 κουτ. σούπας λάδι σε μια μπασμίνα και ανακατεύουμε καλά μεχρι να ζυμωθεί καλα ο κιμάς.
  • Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας .
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού(αν βάλετε), αλάτι να βράσει 5 λεπτά περίπου τους βάζουμε με προσοχή να μην λιώσουν και χάσουν το σχήμα τους, θέλουμε το νερό να τους καλύψει περίπου 2 1/2 -3 λίτρα σκεπάζουμε την κατσαρόλα  αφήνουμε  σε μέτρια θερμοκρασία το μάτι και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά περίπου.
  • Αφαιροὐμε την σούπα από το μάτι μόλις είναι έτοιμη.
  • Ετοιμάζουμε  το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή αναδευτήρα τους κρόκους αυγών με το λεμόνι μέχρι να αφρίσει.Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας  και προσθέτουμε το μισό ζουμί της σούπας σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχόμενα για να μην κόψει το αυγό και χαλάσει την υφή και την γεύση της σούπας.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά να δέσει το αυγολέμονο χωρίς να πάρει βράση και ανακατεύουμε ελαφρά την σούπα μας.
  • Προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με ψωμί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στο ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ θα βρείτε πως να φτιάξετε αυγολέμονο και συμβουλές για να μην σας κόψει.

Μπορούμε να αλευρώσουμε ελαφρά τα γιουβαρλάκια πριν τα ρίξουμε στην σούπα.

Η μητέρα μου χρησιμοποιεί 2 αυγά, τα ασπράδια τα βάζει μέσα στο κιμά και τους2 κρόκους που περισσεύουν τους κάνει αυγολέμονο.

Μπορούμε να κάνουμε σάλτσα αυγολέμονο  όπως στην φωτογραφία. Βάζουμε το αυγό ή τους κρόκους σε μπολ μαζί με χυμό λεμονιού χτυπάμε με αναδευτήρα μέχρι να αφρίσει ρίχνω τον μισό ζουμί και 1κουτ.σούπας κόρν- φλάουρ. Εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλετε και το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε

.

Για διαφορετικά και εντυπωσιακά γιουβαρλάκια σε μια επιφάνεια κοπής ψιλοκόβουμε το μαϊντανό πολύ ψιλό παίρνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα του κιμά και τα ρίχνουμε πάνω στο φρέσκο μαϊντανό  βρέχουμε με λίγο νερό τα χέρια μας και τα περιτυλίγουμε από ένα μέσα στο μαϊντανό το περιστρέφουμε στα χέρια μας  ώστε να τυλιχτεί  με το μαϊντανό.

Σχολιάστε